Image

Ben jij hondenschool-instructeur (in opleiding), keurmeester of belangstellende liefhebber van honden en wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in dit vakgebied? Kom dan naar het SDN congres ‘Hart voor je (sport)hond’ op zaterdag 17 juli 2021.

We zijn blij dat de coronaversoepelingen steeds verder gaan en dat mogelijk in juli alles ‘normaal’ is en we weer het theater in mogen. Sport Dobermann Nederland organiseert dan ook een congres met een viertal goede sprekers en interessante onderwerpen voor jou als professional of belangstellende.

We organiseren het congres in het Schaffelaartheater Barneveld. Als je zeker mee wilt doen, schrijf je dan snel in voor dit congres (inschrijfformulier onderaan deze pagina). Indien er wegens corona een limiet aan het aantal fysieke bezoekers gesteld wordt, gaat deelname op volgorde van inschrijving. Mochten de coronaregels onverhoopt verder aangescherpt worden, dan zullen we de organisatie aanpassen naar digitaal of een combinatie van fysiek en digitaal. De inschrijving is definitief wanneer betaling is ontvangen.

De volgende sprekers vertellen over onderwerpen waar een instructeur, maar ook iedere hondenbezitter of fokker iets mee kan. In willekeurige volgorde zijn dat: 

Sam Turner
Image

Sam Turner (1973) is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit met als afstudeerrichting ethologie en fysiologie.

Binnen Nederland en internationaal verzorgt Sam lezingen, workshops en cursussen voor hondenprofessionals op het gebied van puppyontwikkeling, puberteit bij honden en balans en coördinatie voor verschillende ontwikkelingsfases van honden. Voor kynologisch instructeurs biedt dit meer verdieping krijgen op het gebied van de lichamelijke ontwikkeling van honden en hoe zij daar binnen hun lessen meer gebruik van kunnen maken en hun klanten beter kunnen begeleiden.

Naast deze activiteiten is zij gastdocent bij verschillende opleidingen voor kynologisch instructeur binnen Nederland en België. In de hoedanigheid als gastdocent richt zij zich op balans en coördinatie, de ontwikkeling van pups en clickertraining.

Binnen Nederland en internationaal is Sam actief als spreker op congressen en symposia en wordt ze regelmatig uitgenodigd om meerdaagse seminars te geven.

Sam heeft een serie van 4 boeken geschreven ‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans’, waarbij de ontwikkeling van honden van pup tot senior en het voorbereiden op de sport wordt beschreven.

De lezing ‘Balans en Coördinatie’
De hype van de laatste jaren in hondenland. Wat is het, waar is het goed voor en wat doe je dan? Tijdens deze lezing krijg je een introductie in Balans en Coördinatie, wat is het en vooral ook wat is het niet. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende elementen van deze training en wat je ermee bereikt. Materialen die ingezet worden passeren kort de revue. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende leeftijdsgroepen en de waarde van Balans en Coördinatie plus de inzet van materialen in lessen en trainingen. 

Dr. Niek Beijerink
Image

Dr. Niek Beijerink is specialist cardiologie en is lid van EBVS®, European Board of Veterinary Specialisation – gezelschapsdieren en is één van de in totaal 4 specialisten op het gebied van cardiologie in Nederland.

Sinds 2018 werkt hij bij Veterinaire Specialisten in Vught, en bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. Tevens heeft hij een part-time aanstelling als Universitair Hoofddocent bij Sydney University, waar hij van 2011 tot 2018 full-time gewerkt heeft. Enkele van zijn actieve onderzoeksgebieden zijn hartfalen therapie bij de hond en de kat, genetica van mitraalklepdegeneneratie, en contrast-CT studies bij aangeboren hartafwijkingen.

De lezing ‘Hartvergroting bij mijn hond: sporthart of een hartziekte?’
Net zoals bij de mens kunnen honden ook hartziekten krijgen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook ziekten die de hond op latere leeftijd krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een hartruis, verstopte aderen of lekkende hartkleppen.

Niek behandelt een aantal hartaandoeningen en -ziekten die bij honden voorkomen en vertelt daarnaast over casuïstiek uit zijn eigen praktijk. Ook vertelt hij wat je kunt doen om de hond in goede / fitte conditie te houden.

Dr. Paul Mandigers
Image

Dr. Paul Mandigers (afgestudeerd in 1992, specialisatie 1996, promotie 2005) is een veterinair specialist in Neurologie en de Interne Geneeskunde. Hij is diplomate van het European College of Veterinary Neurology (ECVN) en als zodanig Europees specialist (EBVS). Naast deze specialisatie heeft hij ook de Nederlandse specialisatie Interne geneeskunde behaald en is dus een zogenaamde dubbelspecialist. Na het behalen van zijn specialisatie heeft hij in diverse functies gewerkt bij de universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (waaronder researcher, opleider en hoofd van de afdeling neurologie) en momenteel als gast-onderzoeker. Sedert 2019 werkt hij deeltijd bij het Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem als Internist-Neuroloog met als focus gebied de kliniek en (rasgebonden) erfelijke ziektes.

Momenteel begeleidt hij drie PhD-projecten (zie ook www.uu.nl/ecgg), is ECVN opleider, lid van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde (ECGD), lid van de International Veterinary Epilepsy Taskforce (www.IVETF.org), de International Veterinary Diskynesia Taskforce, en de stuurgroep ‘Fairdog’ (namens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde). Hij heeft een nog steeds groeiend aantal peer-reviewed publicaties en meer dan 250 mondelinge presentaties gegeven op (inter-) nationale congressen en meetings (www.paulmandigers.nl).

Paul is een gepassioneerd clinicus, onderzoeker en onderwijzer. In het dagelijkse leven is hij getrouwd, vader van twee zonen, houdt van lange afstandswandelingen en survival runs.

De lezing ‘Erfelijke aandoeningen en Fit2breed’
Erfelijke aandoeningen bij honden komen meer voor dan we zouden willen. Denk bijvoorbeeld aan epilepsie, erfelijke vormen van kanker, leveraandoeningen zoals koperstapeling en levershunts, hartafwijkingen en bepaalde huidallergieën. Het mooiste zou zijn dat deze complex verervende ziekten in de toekomst minder vaak voorkomen of zelfs helemaal verdwijnen. Daarom is genetisch onderzoek bij honden en het verzamelen en registreren van data hierover van groot belang. Het toepassen van de juiste fokcombinaties is de eerste stap. Met Fit2breed, een fokanalysemethode, wordt het mogelijk om complexe genetische data van verschillende honden met elkaar te vergelijken en te combineren om zo de meest gezonde fokcombinaties te vinden.

Paul vertelt over wat hij zoal tegenkomt in zijn praktijk, hoe je ziektes kan onderzoeken, welke testen er nu al beschikbaar zijn (en bij welk laboratorium) en wat Fit2Breed hieraan kan bijdragen in de toekomst.

Lida Reeskamp-Blok
Image

Lida Reeskamp-Blok heeft een medische achtergrond als integraal werkend arts en is keurmeester voor bijna alle rassen uit rasgroep 7 en de Nederlandse rassen uit rasgroep 8. Haar hart ligt bij de rastypische, gezonde en functionele hond, en in haar keuringen hecht zij veel waarde aan de functionele eigenschappen van de honden.

Met haar brede ervaring en deskundigheid op gebied van fokkerij en fokbeleid ondersteunt zij regelmatig verenigingen kortere of langere tijd als adviseur of bestuurder. Daarnaast is Lida een ervaren kynologisch docent en is zij mede-oprichter van Stichting Kynokien.

De lezing ‘Bouw & Beweging van de hond’
Deze lezing over de functionele bouw en beweging van de hond laat zien hoe een goede hond gebouwd behoort te zijn en hoe de bouw van de hond van invloed is op het gangwerk, het uithoudingsvermogen en de blessuregevoeligheid van honden.

Niet alleen een (aankomend) keurmeester, kynologisch instructeur of fokker heeft te maken met de wijze waarop de hond is gebouwd, maar feitelijk iedere eigenaar die op een of andere manier actief is met honden in diverse vormen van hondensport, jachthondenwerk of anderszins.

Balans en harmonie, een te ver naar voren liggende schouderpartij, een te steile voorhand, een te sterk hellend bekken en te weinig kniehoeking en de gevolgen daarvan voor beweging en gangwerk, na de presentatie Bouw & Beweging van de hond hoeft deze ingewikkelde materie geen geheimen meer te hebben!

Programma
09.00 - 09.45     ontvangst deelnemers
09.45 - 11.00     spreker Lida Reeskamp-Blok
11.00 - 11.30     pauze
11.30 - 12.45     spreker Sam Turner
12.45 - 13.30     Lunchpauze
13.30 - 14.45     spreker Paul Mandigers
14.45 - 15.15     pauze
15.15 - 16.30     spreker Niek Beijerink
16.30 - 17.00     einde met uitreiking certificaten

Locatie
Schaffelaartheater Barneveld
Theaterplein 1
3772 KX Barneveld

Afhankelijk van eventuele aangescherpte coronamaatregelen kan het mogelijk ook nog online gegeven gaan worden. Daarvan ontvangt iedereen dan tijdig bericht zodat men zich daarop kan voorbereiden.

Voor dit congres worden de overheidsmaatregelen inzake COVID-19 in acht genomen.

LET OP, ER KOMT GEEN OPNAME BESCHIKBAAR!

Kosten
De kosten voor deelname aan het congres in het Schaffelaartheater zijn € 110,00. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en verrassing. Buiten de lezingen van de vier sprekers, krijg je voor deze investering ook een certificaat van deelname.

Bijscholingspunten
Accreditatie CKI/Raad van Beheer: 30 punten categorie A.
NVGH: 3 PE-punten.

N.B. bij te weinig aanmeldingen wordt het congres geannuleerd.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Deelnemen aan dit congres?

Vul dit inschrijfformulier volledig in, je ontvangt dan z.s.m. bericht. De inschrijving is pas definitief als het volledige inschrijfgeld is betaald.

Velden met een * zijn verplicht.