Rasinformatie

De Dobermann


De Dobermann Pinscher, nu alleen nog Dobermann genoemd, is een relatief jong ras dat is ontwikkeld in Thüringen (Duitsland) in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De Dobermann is naar alle waarschijnlijkheid een kruising tussen Duitse Pinschers, Rottweilers en Greyhounds. Louis Dobermann, naar wie de Dobermann is vernoemd, was een Duitse belastingontvanger die op zoek was naar de perfecte waakhond en bodyguard. Hij is het die dit ras heeft ontwikkeld.

 

Karakter
De Dobermann is het meest geschikt voor een leven in een buitenwijk of op het platteland en heeft heel veel activiteit buitenshuis nodig. Toch kan de Dobermann zich aanpassen aan het leven in de stad.

In het algemeen is de Dobermann een vriendelijke, vreedzame hond die van nature onbevreesd en assertief is. Hij kan echter wel zeer dominant zijn en agressie vertonen als hij niet goed gesocialiseerd is. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. Daarnaast heeft de Dobermann een uitzonderlijk vermogen om te bewaken, waarbij ze soms tè beschermend zijn. Een goed gehumeurde Dobermann is echter een zeer fijn huisdier.

De Dobermann houdt veel van sport/beweging. Dit houdt in dat wanneer je te weinig met hem buiten bent en hem te weinig laat bewegen hij zich gaat vervelen en daardoor mogelijk dominant gedrag kan vertonen. Ga hem om die reden nooit straffen maar ga juist iets met hem doen!

De Dobermann als gezinshond
Gezien zijn karakter heeft de Dobermann een standvastige en solide baas nodig die in staat is om de hond onder controle te houden. Het beste is het om hem op jonge leeftijd zeer goed te socialiseren. Een Dobermann moet positief en consequent worden afgericht om een fijne en opgevoede hond te worden.

De Dobermann is trouw en zeer vriendelijk naar zijn familie. Hij geeft de voorkeur aan de fysieke nabijheid van zijn gezinsleden en houdt ervan om onder de mensen te zijn. Over het algemeen is de hond aardig tegen kinderen en kan hij ook de beste kameraad voor oudere mensen zijn. Desalniettemin moet iedereen in het gezin leren om op de juiste wijze met de Dobermann om te gaan. Dobermanns kunnen zeer assertief zijn als de juiste begeleiding ontbreekt.

Verzorging
De Dobermann heeft niet veel verzorging nodig. Twee maal per week borstelen is voldoende om de vacht schoon te houden. Een Dobermann verhaart gemiddeld. De normale levensverwachting voor de Dobermann is 10 tot 12 jaar.

De rasstandaard
De rasstandaard is vastgesteld door de wereldorganisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI) is hier te vinden. Een Nederlandse versie ervan verschijnt binnenkort ook hier.

Kleuren
Er zijn twee kleuren erkend door de FCI: zwart (black & tan) en bruin (brown & tan). Onder invloed van recessieve genen kunnen andere kleuren ontstaan, verdunningen van zwart en bruin (dilute). Zo kunnen er ineens blauwe, isabel of witte pups geboren worden.

 

 

ImageImage

Links zwart (black & tan), rechts bruin (brown & tan)


Hoewel ze er heel bijzonder uitzien zijn deze verdunningen niet gewenst. Veel van deze honden kunnen huidproblemen ontwikkelen, het is dus heel belangrijk om voordat je gaat fokken te testen of de ouderdieren het verdunningsgen dragen.

 

ImageImageImage

V.l.n.r. blauw, isabel en wit


Image

Louis Dobermann (links), ca. 1870


Image

Een Dobermann Pinscher uit 1915


Image

Goede socialisatie is heel belangrijk


Image

Een fijne gezinshond


Image

Creatief met flaporen


Image

Het maakt deze jongen niet uit
dat het druk is op het strand


Image

Waterpret