DNA-testen

Bestuur SDNGezondheid, Nieuws, Raad van Beheer

Nieuws van de Raad van Beheer:

Vrij door vererving – Free by parentage
DNA-testen van autosomaal recessieve aandoeningen kennen 3 uitslagen: vrij, drager en lijder. Wanneer twee ‘vrije’ dieren gecombineerd worden dan zullen de pups allemaal vrij zijn. Dit wordt ‘free by parentage’ of ‘vrij door vererving’ genoemd. 

We hebben ‘vrij door vererving’ toegestaan als resultaat voor de autosomaal recessieve aandoeningen. Echter stimuleren we ongewenst hiermee het uitsluiten van dragers binnen een ras. Dragers bij een autosomaal recessieve aandoening krijgen de ziekte niet, ze dragen alleen het gen. Daarnaast is de betrouwbaarheid van de resultaten over het algemeen ook lager. Is er controle geweest bij de afname? Dat is op een bepaald moment nog lastig te bepalen. 

We staan met z’n allen voor het fokken van gezonden rashonden, dan kan het toch niet zo zijn dat onze DNA-testen juist zorgen dat onze diversiteit binnen rassen gaat afnemen (uitsluiten van dragers)? En we willen toch ook zeker niet dat een DNA-resultaat later toch niet correct blijkt te zijn? 

Het is daarom erg belangrijk om vrij door vererving niet meer toe te staan in het belang van de gezondheid van onze geliefde rashonden! Deze verandering zal per direct ingaan. 

Al in de database opgenomen resultaten ‘vrij door vererving’ blijven geldig. Vanaf nu nemen we het resultaat ‘vrij door vererving’ niet meer op. 

DNA afname door dierenarts of buitendienstmedewerker
DNA afgenomen vanaf 1 september 2024 moet vergezeld zijn van een bewijs dat het DNA is afgenomen door een dierenarts of buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer en dat er een identiteitscontrole van de hond heeft plaatsgevonden.

Oude resultaten blijven beschikbaar en kunnen ook gebruikt worden voor de controle van bijvoorbeeld de aankomende Foknormen, maar nieuwe DNA-resultaten (afgenomen na 1 september 2024) moeten voldoen aan de nieuwe eisen. De nieuwe eisen gelden ook voor buitenlandse dekreuen.