Update IT4Dogs

Tanja van IngenNieuws, Raad van Beheer

Aan alle verenigingen van de Raad van Beheer

Geacht bestuur, 

Afgelopen dinsdag is IT4Dogs live gegaan. 

De migratie was een uitdagende klus met de omvang en complexiteit van alle gegevens. Bij controle en na activatie van het systeem zijn er geen blokkerende problemen aangetroffen in de dienstverlening voor onze fokkers.

Wel zijn er enkele gegevens niet goed overgekomen. Zo zijn bij twee rassen de omschrijvingen verwisseld: de Dwergkeeshond en Keeshond Klein. Deze passen we zo spoedig mogelijk aan. De fokkers kunnen wel gewoon aangiftes doen voor die rassen. 
Bij de publicatie op DutchDogData zitten er bij enkele ED-onderzoeken deeluitslagen artrose die niet overeenkomen. Daar werken we aan om dit zo snel mogelijk aan te passen. Het eindresultaat van het ED-onderzoek is wel correct en bij de gegevens van de hond in ‘Mijn RvB’ staan de correcte gegevens. 

Op onze website vindt u de veel gestelde vragen en antwoorden IT4Dogs: https://www.houdenvanhonden.nl/veelgestelde-vragen/faq-it4dogs/

Heeft u zelf tips, klachten of wensen, meld dit dan bij ons. Wij hebben hiervoor een speciaal meldformulier op onze website. Het formulier vind je op www.houdenvanhonden.nl/IT4Dogs

Nieuwe accounts
We hebben meer dan 8.000 actieve fokkersaccounts en meer dan 1,5 miljoen honden gemigreerd. 
Omdat fokkers (en nu voor het eerst ook eigenaren) voorheen geen directe inzage hadden in hun accounts en de honden die er bij ze geregistreerd stonden zorgt dat, nu dat wel zichtbaar is, voor correcties. Er komen nu verschillen aan het licht in de registratie van personen en de honden die in bezit zijn, of juist niet meer in bezit zijn. Dit komt omdat er in het oude systeem in de loop van de jaren meerdere accounts voor dezelfde personen zijn ontstaan. Deze accounts kunnen nu na melding worden samengevoegd en geactualiseerd.

Overschrijven honden naar nieuwe eigenaar 
Er blijken in het oude systeem honden door meerdere oorzaken niet overgeschreven te zijn naar de pupkoper /  nieuwe eigenaar. Deze honden blijven dan op naam van de fokker staan. Normaal gesproken zijn er kosten verbonden als honden na 6 maanden nog overgeschreven worden naar een nieuwe eigenaar. We hebben besloten om alle overschrijvingen van oudere honden tijdelijk kosteloos te doen. Als fokkers of eigenaren deze honden uit hun account willen verwijderen of overschrijven naar een andere eigenaar dan kan dit nu kosteloos alsnog gedaan worden. De melding hiervoor dient dan wel via het meldformulier IT4Dogs gedaan te worden.

Gegevensbestanden GGW + stamboek
Iedere rasvereniging met een overeenkomst voor de levering van de gegevensbestanden heeft voor de live-gang een actueel bestand ontvangen met de laatste GGW- en stamboekgegevens.

In de loop van januari 2021 kunnen rasverenigingen met een overeenkomst zelf de bestanden downloaden via een aparte pagina in ‘Mijn RvB’. De verenigingen ontvangen de bestanden dan niet meer via een mail van de Raad van Beheer. De bestanden zijn op elk gewenst moment zelf te genereren en te downloaden. In verband met de bestandsgrootte kunt u de gegevens opvragen en downloaden over een periode van maximaal een jaar. U kunt uiteraard wel gewoon over alle jaren die u wilt gebruiken de bestanden opvragen. U kunt niet verder terug dan tot het moment dat de overeenkomst is ingegaan. 
De rasverenigingen ontvangen daarvan te zijner tijd een bericht met instructie.

Gebruik gegevensbestanden in applicatie ZooEasy
Meerdere verenigingen maken gebruik van het programma ZooEasy voor de verwerking van de gegevens. ZooEasy is op de hoogte van de aanpassingen en is bezig om zijn programma aan te passen zodat ook de nieuwe bestanden te gebruiken zijn. Dit vraagt nog enige tijd.   

Vermelding lidmaatschap rasvereniging bij fokkers 
In de nieuwe accounts is voor alle fokkers standaard geen lidmaatschap vermeld. Fokkers kunnen zelf hun profiel controleren en het lidmaatschap toevoegen. 
Werkwijze voor fokkers: Ga naar ‘mijn profiel’ door te klikken op uw naam rechtsboven in het scherm. In het blok ‘rasverenigingen’ kunt u dan zelf de rasverenigingen toevoegen waarvan u lid bent. De buitendienstmedewerker controleert tijdens de registratie van het nest het lidmaatschap, dus zorg er voor dat u als fokker uw lidmaatschapsbewijs dan heeft klaarliggen.

Aan de rasverenigingen het verzoek ervoor te zorgen dat de lidmaatschapsbewijzen vanuit de rasvereniging bij de fokkers zijn inclusief vermelding van de geldigheidsduur. 

Handige betaling
Omdat veel fokkers hebben aangegeven het fijn te vinden om iets meer tijd te hebben om de geboorteaangifte te betalen hebben we deze mogelijkheid opgenomen in het nieuwe systeem. Bij het aangeven van de geboorte van een nest kun je ervoor kiezen direct te betalen, maar ook voor uitgestelde betaling (op rekening). Bij uitgestelde betaling heb je als fokker veertien dagen extra de tijd om te betalen.

Dutch Dog Data Online
Ook Dutch Dog Data is online. Generaties & Gezondheid Online en Stamboek Online zijn gecombineerd tot één nieuwe website: DutchDogData.nl. Wil je de afstamming, nakomelingen of nestgenoten van een hond bekijken dan kan je dat hier doen. Ook vind je hier de resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels van honden. Je kunt zoeken op naam, stamboeknummer, chipnummer, geboortejaar of ras. Je vindt Dutch Dog Data op www.dutchdogdata.nl

Meldformulier voor tips & klachten & wensen
Heb je tips, klachten of wensen, meld dit dan bij ons. Wij hebben hiervoor een speciaal meldformulier op onze website. Het formulier vind je op www.houdenvanhonden.nl/IT4Dogs

Wij verzoeken u vriendelijk uw aangesloten fokkers te informeren.

Met vriendelijke groeten,
Rony Doedijns | Directeur