Hoe hou ik mijn hond bezig?

Marijke van EndhovenTips

Het coronavirus heeft het sociale leven nagenoeg platgelegd. Evenementen gaan niet door, horeca, musea, pretparken, alles is dicht. Ook veel hondenscholen hebben hun deuren gesloten en onze trainingen zijn tot nader orde afgelast. Hoe zorg je er nu voor dat je hond toch op een leuke manier bezig blijft? Enkele tips:

Speuren
Dit hoef je niet in groepsverband te doen. Zoek een vrij stukje land op (b.v. braakliggend land op een industrieterrein), steek een speurpaaltje in de grond en loop een spoor.

Hersenwerk
Doe leuke denkspelletjes met je hond. Een snuffelmat, hondenpuzzel, er zijn heel veel mogelijkheden. Op internet is heel veel te vinden over hersenwerk voor honden, ook tips om zelf puzzels te maken.

Voeren
De dagelijkse hoeveelheid voer hoeft natuurlijk niet in de voerbak aangeboden worden. Gebruik een voerbal, strooi het voer in de tuin, verstop het in een oude spijkerbroek. Laat de hond werken voor z’n eten.

Spelen
Probeer eens een ander hondenspeeltje en wissel af. Haal oude speeltjes uit de kast. Honden kunnen snel uitgekeken raken op een speeltje, door ze een tijd op te bergen worden ze weer ‘als nieuw’. Ook leuk is om zelf speeltjes te maken voor je hond, van repen fleece kun je een mooie floss vlechten.
Als je een tuin hebt kun je agility trainen met je hond. Als je geen materiaal hebt kun je op internet vinden hoe je zelf agilitymateriaal knutselt.

Wandelen
Uiteraard ga je met je hond wandelen. Probeer dan eens een nieuwe route of kijk of je een nieuw wandelgebied kunt ontdekken*. Hou alsjeblieft wel rekening met elkaar, als je hond losloopt lijn hem dan aan als je een aangelijnde hond ziet.
Tijdens de wandeling kun je dingen verstoppen die je hond kan zoeken, of doe evenwichtsoefeningen op een omgezaagde boom (als je hond dit lichamelijk aankan).

* Als je hond snel overprikkeld is kan een nieuwe omgeving voor extra stress zorgen. Hou je in dat geval beter aan de vaste route.

Tot slot
Iedereen hoopt dat deze crisis zo snel mogelijk achter de rug is. Hoe lang het nog gaat duren is niet te zeggen. Laten we vooral genieten van de extra tijd die we met onze honden kunnen doorbrengen.